Pelikanens bevægelsespolitik
Børnehuset Pelikanen har udviklet en bevægelsespolitik på baggrund af sundhedsstyrelsens anbefalinger og læreplanstemaerne.
Baggrund
Fysisk aktivitet har en lang række gavnlige sundhedsmæssige, mentale og sociale effekter. Flere og flere børn er imidlertid fysisk inaktive i Danmark, og disse børn har større risiko for sygdomme og sociale problemer både som børn og voksne. Derfor har vi i Pelikanen en bevægelsespolitik, som søger at fremme fysisk aktivitet. Politikken er udarbejdet på baggrund af sundhedsstyrelsens anbefalinger og i sammenhæng med Pelikanens mad- og måltidspolitik.
Sundhedsstyrelsen anbefalinger børn og unge:
At være fysisk aktiv mindst 60 minutter om dagen. Aktiviteten skal være med moderat til høj intensitet og ligge ud over almindelige kortvarige dagligdags aktiviteter. Hvis de 60 minutter deles op, skal hver aktivitet vare mindst 10 minutter. Mindst 3 gange om ugen skal der indgå fysisk aktivitet med høj intensitet af mindst 30 minutters varighed for at vedligeholde eller øge konditionen og muskelstyrken. Der skal indgå aktiviteter, som øger knoglestyrken og bevægeligheden. Fysisk aktivitet ud over det anbefalede vil medføre yderligere sundhedsmæssige fordele.
Visioner og mål:
Vi ønsker i Pelikanen at have fokus på krop og bevægelse. Aktive, glade og stærke børn stimuleres og udvikles ved at: børnene dagligt er fysisk aktive og oplever bevægelsesglæde børnenes sanser udfordres hvorved deres motorik og kredsløb styrkes, og deres fysiske og mentale læring fremmes selvhjulpenhed er en primær del af børnenes daglige hverdag personalet har viden om og erfaring med bevægelsesglæde, så de er gode rollemodeller og igangsættere af fysisk aktivitet forældrene medindrages i bevægelseskulturen og inspireres til at videreføre denne udenfor institutionen der skabes attraktive og anvendelige miljøer både inde og ude i institutionen, der giver mulighed for udfoldelse af bevægelse på mange niveauer
Den daglige fysiske aktivitet
I Pelikanen bruger vi vores kroppe hver dag, for at opnå SST’s anbefalinger. Der er forskel på vuggestue- og børnehavebørnenes behov og muligheder for bevægelse, og derfor har vi valgt, at
inddele de fysiske aktiviteter for hhv. vuggestuegruppen, børnehavegruppen samt en integreret del for alle børnene i huset. For vi må også erkende, at der er fysiske rammer der kan sætte grænser for hvilke aktiviteter man kan udføre indendørs og udendørs.
Vuggestuebørnene: Vi styrker børnenes selvværd, krop og motorik ved, at de lærer at gøre ting selv – fx at tage tøj på og af, hente mad og drikke, kravle op og ned på stole De store børn går selv på ture ud af huset, så det kun er de små kravle børn som sidder i klap- og barnevogne Børnene inddrages aktivt i forskellige opgaver i stuen, dele klude, oprydning og indkøb Vi er, så vidt muligt, ude og lege hver dag
Børnehavebørnene: Vi styrker børnenes selvværd, krop og motorik ved, at de lærer at gøre ting selv – at tage tøj på og af, selv hente frugt i køleskabet Vi er, så vidt muligt, ude og lege hver dag Børnene inddrages aktivt i forskellige opgaver i institutionen, borddækning, afrydning og oprydning. Vi har rytmik for de mindste en gang om ugen.
Ude - og inde tid
Frederiksberg Kommune anbefaler at børn i dagsinstitutioner er ude hver dag i mindst en time.
I Pelikanen ønsker vi at børnene er ude så tit som muligt, også i vinterhalvåret. Når børnene er ude, får de rørt sig mere, da de fysiske rammer tillader mere aktivitet og bevægelse. Desuden medvirker udelivet til at nedsætte risikoen for sygdom, samt støjniveau og stress hos både børn og voksne. Der bliver også mere plads til de børn, der evt. er inde, så de kan være mere fysisk aktive: Den omkringliggende natur bruges gennem årstiderne Vi er meget ude i forårs- og sommerperioden, hvor vi også spiser ude Hver stue prøver at komme på tur så ofte som muligt, mindst en gang om ugen. Vi har et stort fællesrum som vi benytter til at lave fælles rytmik, danse og tumle rundt.
Bevægelse til og for alle
Børn er forskellige, og alle har ikke lige stor bevægelsesglæde, mulighed for fysisk aktivitet i hverdagen eller er på det samme motoriske niveau. I Pelikanen stræber vi efter, at alle børn er fysisk aktive hver dag på deres egne præmisser. Vi sørger for at alle børn er med i aktiviteten for at styrke fællesskabet og selvværdet hos de børn som har svært ved fysisk aktivitet. Dette kan hjælpe børnene med at fastholde bevægelsesglæden igennem opvækst og ind i voksenlivet:
• Vi forsøger, at identificere og hjælpe børn, som har særlige behov for at få styrket deres motorik og fysik. Alle børn og voksne deltager i vores ugentlige morgenløb.
Fysisk aktivitet i løbet af året
Udover den daglige fokus på krop og bevægelse har Pelikanen årlige arrangementer med bevægelse som fokus Der afholdes 2 projektperioder på en varighed af 4 uger af gangen, hvor elementet krop og bevægelse indgår. Projektemner vælges gerne ud fra det som optager børnene, samt ud fra temaer som indgår i den pædagogiske læreplan. Om sommeren afholdes markedsfest, hvor både børn, forældre og personale deltager. Bevægelse er et gennemgående fokus i udformningen af markedsfestens boder på institutionens arealer Fælles aktiviteter på institutionens arealer på tværs af aldersgrupperne som f.eks ”motorcykelracerløb”, boldspil, morgenløb og andre fælleslege.
Fest og fødselsdag
Når et barn har fødselsdag, ønsker vi i Pelikanen at sætte dette barn i centrum via leg og aktivitet, og derved skabe sjove og sunde fest-traditioner i Pelikanen
Information
I Pelikanen holder vi os orienteret om fysisk aktivitet, og vi har en politik som klart definerer vores visioner og mål for området.
Bevægelese i hverdagen Personalet er opmærksomme på at tale med børnene om vigtigheden af bevægelse – f.eks. i forbindelse med dagens bevægelsesaktiviteter Personalet er særligt opmærksomme på børn som ikke har bevægelsesglæde, begrænset fysisk aktivitet, eller har et behov for at få styrket deres motorik og fysik. Personalet vil tale med barnets forældre om dette.
Forældrenes kendskab til bevægelsespolitikken Politikken er tilgængelig på Pelikanens hjemmeside, samt på alle stuer i Pelikanen.
Bevægelse er et fast punkt på dagsordenen til forældremøder Forældre orienteres om, at projektperioderne om bevægelse er en del af bevægelsespolitikken.
Implementering og vedligeholdelse af bevægelsespolitikken Der er udpeget en tovholder fra personalet, som er i tæt kontakt med de ansvarlige for bevægelsespolitikken i ledelselsen og bestyrelsen Tovholderen skal holde sig opdateret mht. ny viden, anbefalinger og retningslinjer indenfor bevægelse og bl.a. deltage på relevante kurser. Tovholderen er hovedansvarlig for bevægelsespolitikkens implementering og vedligeholdelse. Tovholderen er hovedansvarlig for at bevægelse er et fast punkt på dagsordenen til personalemøder. Tovholderen skal sørge for, at politikken er kendt og bliver efterlevet af både Pelikanens personale og forældregruppe. Tovholderen indkalder én gang årligt til revision af bevægelsespolitikkens. Til dette møde indkaldes ledelsen af Pelikanen, to medlemmer af personalet, samt to medlemmer af forældrebestyrelsen.
Nyttige links til information om fysisk aktivitet: